Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Za več informacij (kako onemogočiti piškotke) si oglejte na naši strania pravila piskotkov

Se strinjam
advertisement
Napredno iskanje oddajSkrij napredno iskanje

Francoska kavna torta

Ocena 0/5

Lešnikov oblat

Pečico segrejemo na 200 °C. Lešnike pečemo okrog pet minut. Dobro zmeljemo lešnike in sladkor v prahu. Stepemo jajce in sladkor ter vmešamo v lešnikovo mešanico. Takoj razporedimo v namaščeni tortni obod na pekaču, obloženem s papirjem za peko. Oblat pečemo okrog osem minut, dokler ni hrustljav.

 

Biskvit joconde

Pečico segrejemo na 220 °C. Stopimo maslo. Beljak stepemo v trd sneg. Stepemo jajci in sladkor. Stepenim jajcem dodamo mandljevo in navadno moko. Dodamo maslo in vmešamo beljakov sneg. Testo takoj razmažemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Biskvit pečemo okrog šest minut. Pustimo ga, da se ohladi, in s pomočjo tortnega oboda izrežemo biskvitni oblat. Nato ga obrežemo, da je nekoliko manjši od oboda.

 

Hrustljavi kavni oblat

Čokolado stopimo nad parno kopeljo in vmešamo maslo. V čokolado vmešamo instantno kavo in riževe kosmiče. Zmes razporedimo po izrezanem biskvitu joconde.

 

Bavarska kavna krema

Želatino namočimo v hladni vodi. Smetano stepamo, dokler ni gosta kot jogurt. Prihranimo malo ekspresa. Zavremo mleko, preostali ekspreso in polovico sladkorja. S preostalim sladkorjem in ekspresom, ki smo ga prihranili, stepemo rumenjaka. V rumenjaka vmešamo malo toplega mleka, nato ju zlijemo v lonec z mlekom in dobro premešamo. Kremo skuhamo do konca, vendar ne sme zavreti. Lonec odstavimo z ognja in vmešamo namočeno želatino. Kremo ohlajamo v skledi z ledom, dokler se ne zgosti. Z lopatico vmešamo stepeno smetano.

 

Torto sestavljamo v obodu, ki smo ga prej ovili v celofan. Začnemo z lešnikovim oblatom, sledi plast bavarske kavne kreme, nato oblat biskvita joconde s hrustljavim oblatom in bavarska kavna krema. Kremo enakomerno razmažemo in torto damo v zamrzovalnik za tri ure.

 

Čokoladni trikotniki

Nasekljamo čokolado in je dve tretjini stopimo nad parno kopeljo. Vmešamo preostalo čokolado in počakamo, da se povsem stopi in je temperatura največ 32 °C. Tu si oglejte, kako temperiramo čokolado.

 

Čokolado tanko razmažemo po listu papirja za peko. Nasekljamo kavna zrna in jih potresemo po razmazani čokoladi. Razrežemo jo na trikotnike in pustimo, da se strdijo.

 

Kavni žele

Drobno nasekljamo vso čokolado in jo premešamo. Želatino namočimo v veliko hladne vode. Zavremo vodo, smetano za stepanje, sladkor in med. V tem raztopimo instantno kavo in nasekljano čokolado. Kuhamo, dokler temperatura ne doseže 105 °C. Lonec odstavimo z ognja, počakamo, da zmes neha vreti, in dodamo liste želatine. Dobro premešamo in pustimo, da se ohladi na 35 °C. S kavnim želejem oblijemo zamrznjeno torto.

 

Okrasitev

Belo čokolado nasekljamo in stopimo nad parno kopeljo. S čokolado napolnimo vrečko. Torto obložimo s trikotniki. Na torto s čokolado napišemo besedo "kava".

Dodatni pripomočki

Papir za peko, pekač, palični mešalnik, maslo za namastitev, tortni obod premera 20 cm, celofan, termometer, voda z ledom, kocke ledu.


Za otroke:
ne
Za vegetarijance:
da
Iz oddaje:
Recept: Rudolph van Veen