Dvojna pita

Špinačni nadev

1. Špinačo damo v zelo veliko skledo za mešanje. Če nimamo dovolj velike sklede, uporabimo dve. K špinači vlijemo oljčno olje in z rokami vse dobro premešamo tako, da bodo vsi listki prekriti z oljem. Dodamo nariban parmezan in krušne drobtinice ter vse spet dobro premešamo z rokami, da bodo vsi listki enakomerno prekriti. Solimo, popramo, dodamo muškatni orešček in še zadnjič premešamo.

Krompirjev nadev

1. V veliko posodo nalijemo vodo, jo postavimo na ogenj in počakamo, da voda zavre. Dodamo krompir in ga kuhamo okrog 30 minut do mehkega. Krompir odcedimo in ga pustimo v cedilu nekaj minut, da se osuši, nato ga vrnemo v posodo. Dobro ga pretlačimo v gladek pire. Zelo pomembno je, da krompir ni grudičast.

2. Dodamo sladko smetano, za oreh masla in muškatni orešček. Vse dobro premešamo v kremasto zmes. Nato dodamo jajce in rumenjak. To moramo narediti zelo hitro, da se jajce ne skuha v vročem krompirju. Nato vmešamo še parmezan.

3. Veliko kozico damo na srednji ogenj in vanjo damo drobno nasekljano panceto. Pražimo jo, dokler rahlo ne porumeni. Nato dodamo por, rožmarin in za oreh masla. Na majhnem ognju pražimo še pet minut, da por postane mehek in sladek.

4. Panceto stresemo v krompirjev pire, po okusu začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dobro premešamo vse sestavine.

Testenine

1. Pečico segrejemo na 200 °C oziroma plinsko nastavimo na oznako 6. V skledo damo belo moko, oljčno olje in ščep soli. Premešamo z električnim mešalnikom. Počasi v moko vlivamo toplo vodo in pri tem mešamo z mešalnikom na srednji hitrosti, dokler se ne začne sprijemati v testo. Nato vse stresemo na delovno površino in zamesimo v gladko testo. Testa ni treba pustiti počivati, vendar ga pokrijemo s plastično folijo do takrat, ko ga bomo razvaljali.

2. Če uporabimo strojček za testenine, vzamemo za teniško žogico testa. Sploščimo ga s prsti (pri tem ne pozabimo v folijo oviti preostalega testa, sicer bi se posušilo in začelo drobiti) in zvaljamo skozi strojček pri najširši nastavitvi. Zvaljano testo dvakrat prepognemo (na tretjine) in postopek trikrat ponovimo. Ko imamo testo približno kvadratne oblike, ga valjamo skozi strojček, pri čemer ga vsakič nastavimo na tanjše, dokler ne dobimo najtanjše nastavitve za testo. Če je testo preveč lepljivo, ga ne bo mogoče gladko zvaljati skozi strojček. Zato ga malce pomokamo na obeh straneh, preden ga spustimo skozi valje strojčka.

3. Na koncu bi morali dobiti dolg trak testenin, širok od osem do deset centimetrov.

Testo lahko tudi ročno razvaljamo z valjarjem, vendar se moramo v tem primeru resnično potruditi, da bo testo zelo tanko (za eno ali dve debelini igralnih kart).

Sestavljanje pite

1. Z oljčnim oljem malce namastimo pekač velikosti 35cm x 25cm (popolno je, da ima višji rob). Dno in stranice obložimo s trakovi testenin. Vsi trakovi se morajo prekrivati vsaj za tri centimetre (tako sokovi ne bodo iztekali). Čez robove mora viseti vsaj deset centimetrov dodatnih testenih. Z njimi bomo pokrili pito.

2. Ko dno in stranice pekača prekrijemo z razvaljanimi testeninami, pito nadevamo z izbranim nadevom (špinačnim ali krompirjevim). Špinačnega nadeva se sprva zdi preveč, vendar bo zelo upadel med peko.

3. Končno prepognemo testenine čez pito, tako da ustvarimo šest centimetrski rob. Če imamo raje prekrito vso pito, da dobimo hrustljavo skorjico, poskrbimo, da špranjo zakrpamo s preostalimi testeninami. Vendar pazimo, da ni predebela.

4. Pri krompirjevem nadevu naredimo šestcentimetrski rob iz testa, na sredini pa pite ne prekrijemo, vendar naredimo križni vzorec z vilicami. Nato jo premažemo z razžvrkljanim rumenjakom in potresemo z malce naoljenimi listki rožmarina.

5. Pito pečemo v pečici 30-40 minut oziroma tako dolgo, da so testenine zlatorjave barve, hrustljave in povsem pečene. Pustimo, da se malce ohladi, preden jo postrežemo s prgiščem nasekljanih češnjevih paradižnikov.

Kuharski nasveti

  • Piti sta slastni, če ju pojemo topli. Priporočamo, da počakate 10-20 minut, ko ju vzamete iz pečice (še posebej pri krompirjevi), da ne bosta izgubili oblike, ko ju boste rezali.
  • Sta pa tudi zelo okusni hladni in zato popolni za piknike, saj ju lahko jemo z rokami.


Špinačni nadev

1. Špinačo damo v zelo veliko skledo za mešanje. Če nimamo dovolj velike sklede, uporabimo dve. K špinači vlijemo oljčno olje in z rokami vse dobro premešamo tako, da bodo vsi listki prekriti z oljem. Dodamo nariban parmezan in krušne drobtinice ter vse spet dobro premešamo z rokami, da bodo vsi listki enakomerno prekriti. Solimo, popramo, dodamo muškatni orešček in še zadnjič premešamo.

Krompirjev nadev

1. V veliko posodo nalijemo vodo, jo postavimo na ogenj in počakamo, da voda zavre. Dodamo krompir in ga kuhamo okrog 30 minut do mehkega. Krompir odcedimo in ga pustimo v cedilu nekaj minut, da se osuši, nato ga vrnemo v posodo. Dobro ga pretlačimo v gladek pire. Zelo pomembno je, da krompir ni grudičast.

2. Dodamo sladko smetano, za oreh masla in muškatni orešček. Vse dobro premešamo v kremasto zmes. Nato dodamo jajce in rumenjak. To moramo narediti zelo hitro, da se jajce ne skuha v vročem krompirju. Nato vmešamo še parmezan. 

3. Veliko kozico damo na srednji ogenj in vanjo damo drobno nasekljano panceto. Pražimo jo, dokler rahlo ne porumeni. Nato dodamo por, rožmarin in za oreh masla. Na majhnem ognju pražimo še pet minut, da por postane mehek in sladek.

4. Panceto stresemo v krompirjev pire, po okusu začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dobro premešamo vse sestavine. 

Testenine

1. Pečico segrejemo na 200 °C oziroma plinsko nastavimo na oznako 6. V skledo damo belo moko, oljčno olje in ščep soli. Premešamo z električnim mešalnikom. Počasi v moko vlivamo toplo vodo in pri tem mešamo z mešalnikom na srednji hitrosti, dokler se ne začne sprijemati v testo. Nato vse stresemo na delovno površino in zamesimo v gladko testo. Testa ni treba pustiti počivati, vendar ga pokrijemo s plastično folijo do takrat, ko ga bomo razvaljali.

2. Če uporabimo strojček za testenine, vzamemo za teniško žogico testa. Sploščimo ga s prsti (pri tem ne pozabimo v folijo oviti preostalega testa, sicer bi se posušilo in začelo drobiti) in zvaljamo skozi strojček pri najširši nastavitvi. Zvaljano testo dvakrat prepognemo (na tretjine) in postopek trikrat ponovimo. Ko imamo testo približno kvadratne oblike, ga valjamo skozi strojček, pri čemer ga vsakič nastavimo na tanjše, dokler ne dobimo najtanjše nastavitve za testo. Če je testo preveč lepljivo, ga ne bo mogoče gladko zvaljati skozi strojček. Zato ga malce pomokamo na obeh straneh, preden ga spustimo skozi valje strojčka.

3. Na koncu bi morali dobiti dolg trak testenin, širok od osem do deset centimetrov.

Testo lahko tudi ročno razvaljamo z valjarjem, vendar se moramo v tem primeru resnično potruditi, da bo testo zelo tanko (za eno ali dve debelini igralnih kart).

Sestavljanje pite

1. Z oljčnim oljem malce namastimo pekač velikosti 35cm x 25cm (popolno je, da ima višji rob). Dno in stranice obložimo s trakovi testenin. Vsi trakovi se morajo prekrivati vsaj za tri centimetre (tako sokovi ne bodo iztekali). Čez robove mora viseti vsaj deset centimetrov dodatnih testenih. Z njimi bomo pokrili pito. 

2. Ko dno in stranice pekača prekrijemo z razvaljanimi testeninami, pito nadevamo z izbranim nadevom (špinačnim ali krompirjevim). Špinačnega nadeva se sprva zdi preveč, vendar bo zelo upadel med peko. 

3. Končno prepognemo testenine čez pito, tako da ustvarimo šest centimetrski rob. Če imamo raje prekrito vso pito, da dobimo hrustljavo skorjico, poskrbimo, da špranjo zakrpamo s preostalimi testeninami. Vendar pazimo, da ni predebela. 

4. Pri krompirjevem nadevu naredimo šestcentimetrski rob iz testa, na sredini pa pite ne prekrijemo, vendar naredimo križni vzorec z vilicami. Nato jo premažemo z razžvrkljanim rumenjakom in potresemo z malce naoljenimi listki rožmarina.

5. Pito pečemo v pečici 30-40 minut oziroma tako dolgo, da so testenine zlatorjave barve, hrustljave in povsem pečene. Pustimo, da se malce ohladi, preden jo postrežemo s prgiščem nasekljanih češnjevih paradižnikov.

Kuharski nasveti


  • Piti sta slastni, če ju pojemo topli. Priporočamo, da počakate 10-20 minut, ko ju vzamete iz pečice (še posebej pri krompirjevi), da ne bosta izgubili oblike, ko ju boste rezali.
  • Sta pa tudi zelo okusni hladni in zato popolni za piknike, saj ju lahko jemo z rokami.

sestavine

  • Špinačni nadev470 g oprane mlade špinače 4 žlice oljčnega olja 200 g naribanega parmezana 50 g krušnih drobtinicKrompirjev nadev1 kg krompirja 100 g sladke smetane za oreh masla naribani muškatni orešček 1 jajce 1 rumenjak 150 g naribanega parmezana 8 rezin pancete 1 por 2 vejici rožmarinaTesto250 g bele moke 2.5 žlic oljčnega olje 100 ml tople vode 1 ščep soliNa koncu1 razžvrkljano jajce za premaz češnjev paradižnik

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse