Nadia in Merijn
Nadia Zerouali (rojena 1975) in Merijn Tol (rojena 1972) sta znan duo v svetu kulinarike. Dejstvo je, da sta zasluženo pridobili svoj ugled in da sta zelo znani tudi zaradi svojih kuharskih knjig o arabskem vplivu na sredozemsko kuhinjo. Dami sta veliko potovali in se od krajevnega prebivalstva učili o kulinaričnih tradicijah raznih držav, po vrnitvi domov pa sta pridobljeno znanje spremenili v nove recepte.
Nadia je rojena v Oisterwijku na Nizozemskem v harmonični maroški družini, kjer sta bili dobra hrana in izobrazba najpomembnejši. Zelo zgodaj ji je postalo jasno, da si želi kulinarične kariere.
Tudi Merijnina ljubezen do hrane ima korenine v netipični nizozemski družini, ki je sama pridelovala zelenjavo in začimbe. Med študijem v Amsterdamu je razvila lastni kulinarični slog. Različni kulturni vplivi v Amsterdamu so bili zanjo resničen navdih. Nove sestavine je našla v maroških in turških trgovinah. Kmalu je postala odvisnica od kuhanja in hrane.
Nadia in Merijn skupaj predstavljata svojo različico arabske kuhinje. Za obe dami je uživanje v hrani bistvo, saj povezuje ljudi tako funkcionalno kakor tudi čustveno, kulturno in družbeno. Ljubezen gre skozi želodec … Jezik hrane je univerzalen ne glede na to, kateri narodnosti pripadate.
Recepti Libijski nadevani krompir
Priprava: 1. Krompir olupimo in narežemo na debele rezine. Vsak kos vzdolžno razrežemo po sredini, vendar ne do konca. Kose krompirja pustimo eno uro v posodi s hladno vodo, da se zmehčajo. 2. Za...
Recepti Solata fatuš
Priprava: 1. Kumaro operemo in narežemo na grobe kose. Izberemo lepe zrele paradižnike in jih narežemo na kose. Če uporabljamo paradižnik češnjevec, ga narežemo na polovice. Mlado čebulo narežemo...
Recepti Solata tabule
Priprava: 1. V posodo stresemo bulgur in ga prelijemo s sokom ene limone. 2. Paradižnik narežemo na kockice in dodamo bulgurju. Premešamo in nekaj minut pustimo počivati. 3. Mlado čebulo prereže...
Recepti Pikalili
Priprava: 2. V možnarju zdrobimo gorčična semena. Dodamo kari, ingver, kurkumo in gorčico v prahu. Premešamo in prilijemo oljčno olje ter malo kisa. 2. Cvetačo natrgamo na majhne cvetke. 3. Kore...