Antonio in Gennaro

Antonio in Gennaro

Antonio Carluccio je leta 1958, ko je bil 21 let star, začel kuhati preproste jedi zase in za svojega sostanovalca na Dunaju. Danes Antonio slovi po ljubeznivosti, rezkem glasu in divjih sivih laseh ter velja za botra italijanske kuhinje. Antonio Carluccio je rojen v južni Italiji, vendar je odraščal na gozdnatem severozahodu države, kar mu je omogočilo pridobiti širok vpogled v kuhanje. Na severu države je skupaj z očetom začel nabirati gobe. Imel je le sedem let, ko je nabiranje gob postala njegova strast. Antonio je pozneje živel 13 let v Nemčiji, leta 1975 pa se je preselil v London, kjer je med študijem trgoval z italijanskimi vini. Antonio je leta 1981 prevzel vodenje restavracije Neal Street v Covent Gardnu, po nekaj letih pa je postal njen lastnik vse do leta 2006, ko je restavracija zaprla svoja vrata. Leta 1983 je začel delati na televiziji, kjer je govoril o sredozemski prehrani. Spodbudili so ga k pisanju svoje prve knjige. Izdal je še dvanajst knjig, ki so jih izdali po vsem svetu, in sodeloval v številnih televizijskih oddajah. Zanj kot kuharja je najbolj pomembno ostati zvest svojemu domu ter italijanskim sestavinam in tradiciji kuhanja.

Gennaro Contaldo se je rodil 21. januarja 1949 v mestu Minora v Italiji. Odrasel je v manjši vasi, kjer je vzljubil hrano. Veselil se je vsakdanjega lova s svojim dedom in očetom ter nabiranja zdravilnih rastlin s svojo materjo. Gennaro je delal osem let v krajevni restavraciji. Leta 1969 se je iz Italije preselil v London, kjer se je leta 1974 poročil; zdaj ima tri otroke. Krajši čas je imel manjše podjetje, ki se je ukvarjalo z italijanskimi starinami. V Angliji je dobil navdih za kuhanje tudi zaradi tamkajšnje divjačine in gob, dveh sestavin, ki ga spominjata na njegovo otroštvo. Pozneje je delal v znanih londonskih restavracijah in v restavraciji Neal Street spoznal Antonia Carluccia. Restavracijo Neal Street je zapustil leta 1998 in odprl Passione (Strast), ki je leta 2005 prejela nagrado za najboljšo italijansko restavracijo. Aprila 2003 je izdal svojo prvo kuharsko knjigo z naslovom Strast, posvečeno kuhanju, ki ga povezuje z otroštvom. Contaldo je avtor treh kuharskih knjig. Leta 2011 je obiskal Italijo z Antoniom Carlucciom, kjer sta posnela televizijsko serijo “Nenasitna Italijana”. Sledila je druga sezona televizijske serije, ki so jo predvajali leta 2012. Contaldo je znan po sodelovanju z Jamiejem Oliverjem, ki ga je spoznal v devetdesetih letih v restavraciji Neal Street.

  • Njoki z rikoto "Mama Contaldo"Recepti
    Njoki z rikoto "Mama Contaldo"

    Način priprave: 1. V posodi zmešamo rumenjake in rikoto ter premešamo. Začinimo. Naribamo parmezan in dodamo moko. Zmes premešamo na roke in umesimo testo. Testo narežemo z nožem na nekaj...

  • Torta z limono in rikotoRecepti
    Torta z limono in rikoto

    Način priprave: 1. Listnato testo z valjarjem tanko razvaljamo in ga damo v model. Dobro pritisnemo ob stene in pustimo konce, da visijo preko. 2. V posodo damo maskarpone, rikoto in sladkor...

  • Tagliatelle s piščančjimi jetriRecepti
    Tagliatelle s piščančjimi jetri

    Način priprave: 1. Suhe gobe za 20 minut namočimo v vodo. 2. V ponev damo kos masla in prepražimo drobno nasekljano čebulo. Ko dobi zlato barvo, dodamo na drobno nasekljana piščančja jetra,...

  • Pomarančni rižev narastekRecepti
    Pomarančni rižev narastek

    Priprava: 1. Mleko zlijemo v velik lonec in dodamo postrgano vsebino stroka vanilje, grobo narezano limonino lupino ter sladkor. 2. Ko mleko zavre, dodamo riž in zmanjšamo ogenj. Riž pustimo rahl...